Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

Valla längdskidorna rätt

jan 02
Skrivet av Emma Hermansson den 02 jan 2018 kl 12:00

Att valla rätt är avgörande för att lyckas med längdskidåkning. Och framför allt för att tycka det är roligt. 

För nybörjare kan det vara aktuellt att införskaffa ett par skidor som är vallningsfria om man inte planerar att åka mer än ett par gånger per år. För att fokusera ordentligt på tekniken istället. 

Syftet med att valla sidorna är att öka antingen fästet eller glidet, därav två varianter på valla - glidvalla eller fästvalla. Vallan läggs på skidans undersida. Förr i tiden, innan dagens valla kom till, använde man tjära och beck, men idag finns ett stort utbud av olika vallaprodukter. Allt för att du som längdskidåkare ska ha bästa förutsättningar för din längdskidåkning.

En anledning till det breda utbudet av olika vallaprodukter är att man bör använda olika valla beroende på utetemperatur och snötyp.

Med en korrekt vallad skida kan din längdskidåkning nå nya höjder. Samtidigt så ger en dåligt vallad skida antingen för dåligt med glid eller för dåligt fäste, vilket gör det svårt att få kvalitet i sin träning och göra sin åkteknik rättvisa.

Utmaningen med skidvallning är tvådelad: dels så måste man kunna göra ett gediget och bra arbete vid appliceringen av vallan men minst lika viktigt är det att ha fingertoppskänsla för vilken valla som kommer passa bäst beroende på de yttre omständigheterna.

Fästvalla

Fästvallan är valla som gör att du får bra fäste mellan skidorna och underlaget när du skjuter ifrån. Fästvallan ska enbart beläggas på skidornas spann, alltså den del av skidorna som enbart är i kontakt med underlaget vid frånskjut. Det finns mängder olika fästvallor och för nybörjarna finns även en vallatejp, men bäst resultat får med de andra vanliga fästvallorna.

Glidvalla

Glidvallan ger skidorna ett bra glid vilket är A och O när det kommer till längdskidåkning. Ett par längdskidor med dåligt glid ger en väldigt jobbig och krävande åkning. Det finns mängder av varianter på glidvalla, allt från enklare typer som kan läggas på med en våtservett till mer avancerade vallor som kräver vallajärn.

Längdskidåkning och boende

Under vintern kan du både bo på och åka skidor runt anläggningarna i Swecamp. På Skellefteå Camping finns konstspår att åka i både innan och efter vinterns låga temperaturer har infunnit sig och utbudet av längdspår på de andra anläggningarna beror på kyla och snöfall.
De ledande tillverkarna av valla är; Swix, Start, Vauhti, Skigo, Innovax, Rode, Rex, PrimateriaGallium, Ceza, Star, Toko och Zipps. Klicka här om du vill köpa skidvalla.

Källa: Längdskidor.se

 

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg