Om Swecamp
Min bokning
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Ingestrand +46(0)57014840
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du bokat boende på eller skicka ett mail till kontakt@swecamp.se.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se
Ejdergatan 3B, 416 68 Göteborg

Sök Sök

5 semestertips när du besöker Lidköping

Tre barn sitter på bryggkanten Två tjejer skrattar och fikar vid ett högt bord Rymlig och modern stuga med egen uteplats Romantiskt par slappnar av i en bubbelpool
aug 05
Skrivet av emelie den 05 aug 2016 kl 12:00

Ibland är det svårt att veta vad som finns att uppleva på nya platser man besöker. Därför har vi frågat personerna som arbetar på anläggningarna i Swecamp vilka utomhusupplevelser och semestertips de kan rekommendera när du besöker dem. Vi samlar tipsen från Sveriges alla hörn under "Semestertips" på bloggen och under #mittsverige på Facebook. Kanske har du också semestertips du vill dela med dig om? Hashtagga #mittsverige och #swecamp för att få in ditt tips i flödet.

Nathalie Svahn jobbar som receptionsansvarig på Kronocamping i Lidköping. Hon gör sin tredje sommar på anläggningen. Här delar hon med sig av sina 5 bästa utomhusupplevelser när du besöker Lidköping.

1. Hindens rev
Hindens rev är en spektakulär naturupplevelse. Ett mycket långt, smalt rev som sträcker sig som längst 5 km ut från Vänerns strand på Kållands västra sida och är som bredast 100 meter. Hur långt det är beror på hur högt vattnet är men det skiftar mellan 3 – 5 km. Då vattnet står som högst försvinner revet och bildar istället de fem små öarna som kallas för Killingarna. Mot spetsen minskar höjden och till slut försvinner revet under vattenytan och dyker upp igen på Dalslandssidan. Då kallas den Hjortens udde. 
Hindens rev ingår i den mellansvenska israndzonen, som bildades under den senaste istiden för 10 000 år sedan. Den går från Raerna i Norge, över Dalsland, Skaraborg och Östergötland till Salpausselkä i södra Finland.
Detta är ett populärt utflyktsmål för vandring, fiske och även fågelskådning.


Foto: villacalifornia.wordpress.com

Foto: varldenshaftigaste.se

2. Läckö Slott
Detta är ett av Västsveriges mest besökta turistmål. Slottet ligger ungefär 2 mil utanför Lidköping, på Kållandsö i Ekens Skärgård vid Vänern. Ett perfekt utflyktsmål från Lidköping med både slottet och mycket fin natur i dess omgivningar. Passa även på att gå en guidad tur inne i slottet och få se dess fina insida och ta del av den intressanta historien.

Läckö Slott, mest känt som det sagolika De la Gardieslottet, vid Vänerns strand som har ett medeltida ursprung och ett minne från Sveriges stormaktstid. Slottet tillhörde under medeltiden skarabiskoparna och lämnades 1615 som grevskap åt släkten De la Gardie. Jakob De la Gardies son Magnus Gabriel ägde slottet i mitten av 1600-talet och det var han som såg till att det fick sitt nuvarande utseende. År 1681 indrogs slottet till kronan. 
Slottet är öppet för allmänheten mellan maj – september och det brukar även anordnas utställningar, konserter och operaföreställningar. Det går även att konferera och övernatta på slottet.
Ett stenkast från slottet ligger Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset som förutom sitt informationscenter om områdets geologi har restaurang och hotell. 

Foto: lackoslott.se

Foto: lidkopingonline.se

 

3. Rörstrands center
Lidköping är känt för sin forna porslinsproduktion som ägde rum på Rörstrand. Rörstrands tillverkning flyttades från Göteborg till Lidköping 1936-39. Som mest var det ca 1500 anställda i porslinsfabriken. I december 2005 brändes det sista godset och idag sker all tillverkning utomlands. 

2007 startades Porslinsfabriken i Rörstrands då tomma lokaler. I samband med detta köpte de upp Guldkroken Keramik i Hjo och deras produkter ingår idag i Porslinsfabrikens sortiment. Härifrån hittar vi fortfarande klassiker sådana som Ostindia, Mon amie och Gröna Anna. Fortfarande står portarna öppna till butik, och produktionen i fabriken är fortfarande igång. För tillfället produceras Valdemarsuddekrukan, Läckökrukan, byggkeramik och spargrisar.

På Rörstrandsområdet hittar ni även formakademin, en konstskola där man kan studera keramisk form och produktion, designmodellering och mönsterdesign. Innanför Rörstrands portar finner ni även gemensamma verkstäder där några av stadens keramiker är aktiva. Här finns även ett museum, caféer och outlets att besöka. Rörstrands center ligger ett stenkast från Lidköpings mysiga stadskärna som erbjuder shopping och mysiga caféer.  


Foto:livity.se


Foto:rorstrand-museum.se

 

4. Kinnekulle naturområde
Kinnekulle – det blommande berget är känt för sin fantastiska natur, sin historia och även sitt vackra läge. Här finns det mycket att upptäcka. Varför inte besöka Lasses grotta som är en av de märkligaste sevärdheterna på Kinnekulle. Här bodde nämligen Sveriges sista grottmänniska - Lars Eriksson. Vid ett besök i grottan är det svårt att föreställa sig hur någon frivilligt kunnat ha den som sin bostad. Det är trångt och fukten från bergväggen rådde inte ens elden från spisen på. Men faktum är att här levde Lasse och hans hustru Inga i nästan 30 år. 

Andra sevärdheter att besöka är Munkängarna, Husaby Kyrka, Kinnekulle vandringsled, Hellekis säteri, Stenbrottet och Utsiktstornet är bara ett axplock av allt. En heldag på Kinnekulle är perfekt för den som gillar natur och kultur.


Foto: vastsverige.com


Foto: vastsverige.com

 

5. På Kronocamping - finns det något för alla
Om benen inte orkar bära en mer kan en Segway hjälpa dig att ta dig fram. På anläggningen finns det 2 st Segways till uthyrning.  Perfekt en ledig dag och ta en tur längs med sjön eller varför inte en sväng in till staden. Häftig upplevelse samtidigt som man får en chans att åka utanför campingens område och se dess närområde. 

På Kronocamping finns det alltid något att göra. Varför inte ta en runda äventyrsgolf? Välj mellan att träna inomhus eller utomhus i våra fräscha gym. I aktivitetshuset finns det alltid något att göra. Här finns ett samlingsrum med reception, försäljning av kaffe, dricka, glass, chips och lite godis. Här finns det bl.a. airhockeyspel, godiskran och brädspel. All uthyrning av cyklar, trampbilar och segway sker härifrån. I huset finns också två stycken konferensrum som möbleras upp till pysselhörna, filmhörna, läshörna och lekhörna under vecka 27-32. Här håller alla barnaktiviteter till som är inomhus. De som vill ha en lugn start på dagen är det tysta timmar fram till kl 13:00 där man kan sitta och arbeta eller läsa nyheter i lugn och ro. 

 

Tack Nathalie för dina 5 semestertips och varmt välkomna till Kronocamping i Lidköping och Swecamp!

 

 

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg