Om Swecamp
Min bokning
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Ingestrand +46(0)57014840
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du bokat boende på eller skicka ett mail till kontakt@swecamp.se.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se
Ejdergatan 3B, 416 68 Göteborg

Sök Sök

Semestertips Kungshamn

Ett blått hav med båtar och hamnstugor på klipporna intill Idylliska röda campingstugor vid hamnen Campinggäster på väg mot stranden
maj 31
Skrivet av emelie den 31 maj 2016 kl 12:00

Ibland är det svårt att veta vad som finns att uppleva på nya platser man besöker. Därför har vi frågat personerna som äger/driver anläggningarna i Swecamp vilka utomhusupplevelser och semestertips de kan rekommendera när du besöker dem. Vi samlar tipsen från Sveriges alla hörn under "Semestertips" på bloggen och under #mittsverige på Facebook. Kanske har du också semestertips du vill dela med dig av? Haschtagga #mittsverige #upplevsverige och #swecamp för att få in ditt tips i flödet.

Denna gång är det Ingvar Klevekil som äger Johannesvik camping som delar med sig av sina 5 semestertips. Johannesvik camping ligger i en vacker dalgång omfamnat av de Bohuslänska klipporna, tre kilometer ifrån Kungshamns mysiga centrum.

Ingvar Klevekil är uppvuxen på Johannesvik Camping, då det var Ingvars far, Eijde Carlsson, som startade campingen så tidigt som 1957. 1982 tog Ingvar över efter sin far och har sedan dess drivit anläggningen. Själv bor Ingvar på Wägga Nordgård ett stenkast från campingen.

1. Hållö - en dagsutflykt att minnas
Hållö är en vacker ö som har blivit utsedd till Sveriges bästa badö. Här finns fina badklippor du badar i Sveriges saltaste och klaraste vatten som omringar Hållö. Den omtalade Marmorbassängen ligger på öns västra sida. Denna bassäng är känd för sitt turkosblåa och klara vatten med en sikt ner på 20 meter. Här ligger även den berömda fyren som Evert Taube sjöng om i låten ”Balladen om Briggen Blue Bird av Hull”.

I receptionen på anläggningen kan ni köpa biljetter till Hållö. I priset ingår färja till och från Hållö, ett besök i fyren, samt en fika på vandrarhemmets café som ligger mitt i naturreservatet. Denna ö måste bara upplevas!

Johv - Marmorbassängen.jpg
Johv-Hållö fyr bildIMG_1463 (3).jpg

Foto: www.smogenkusten.se

 2. Ta med dig Träningskläderna!

Glöm inte träningskläderna när ni packar inför semestern. I Sotenäs kommun finns nämligen massor av träningsmöjligheter. Här på Johannesvik Camping finns ett motionsrum utrustat med roddmaskin, crosstrainer, spinningcykel, multigym och fria vikter.

Nere i hamnen i Kungshamn hittar ni Sotenäs gym & motion, och i samhället Väjern strax norr om Kungshamn/Smögen ligger bad- och friskvårdsanläggningen Tumlaren som har både bassäng och träningslokaler. Är det fint väder kan man också passa på att besöka utomhusgymmet i Kungshamn.

Att motionera i en vacker miljö, det är balsam för själen det!

johannesvikpresentation7.jpgGymmet på Johannesvik Camping

3. Soteleden, 70 km naturäventyr
Med sina 70 km av varierande miljöer är Soteleden en riktigt häftig naturupplevelse. Leden tar dig genom skog, äng, berg, myr och kustmiljöer och är berikad med kulturmiljöer som visar på hur människorna förr har levt i  denna natur.  Den kuperade terrängen bjuder på en hänförande utsikt och en vandringsupplevelse du sent kommer att glömma! Vill du uppleva denna vackra miljö ansluter ett motionsspår från Kungshamn till Soteleden.  

Johv -Kossor naturbete Sotekanalen.jpg

 4. Handla lokala råvaror till grillningen
Varför inte ta vägen om Kustcharken inför grillkvällen? Kustcharken erbjuder närproducerat kvalitetskött. I butiken finns kött av nöt, gris, lamm, kyckling, (och ibland vilt), egentillverkade korvar och diverse charkprodukter. Där finns även ost och diverse tillbehör som kryddor, marinader, honung, nötter, must m.m.  Är man sugen på fisk och skaldjur så finns det flertalet fiskaffärer i både Kungshamn, Smögen och Hunnebostrand. Johv-Kustcharken-2013-04-04-1.jpg

Johv-Kustcharken-2013-04-04-10.jpgFoto: www.matkulturarvet.se

5. Sotekanalen
 
Är en sprängd kanal som sträcker sig med sina 4 800 meter ifrån Kungshamn i söder till Hunnebostrand i norr och byggdes av två anledningar: Dels för att den svåra passagen utanför Soteskär skulle kunna undvikas, då skäret hade tagit många sjömäns liv, och dels för att genom en arbetspolitisk åtgärd ge arbetslösa stenhuggare sysselsättning. Kanalen är väl skyddad i från vind och mellan Ramsvik och Tryggö kan båten stanna intill en liten sandstrand för ett dopp i det blå.Ryktet säger att Hunnebostrands, på den tiden, största original "Lill-Jan" var den förste att åka genom kanalen. Han hade byggt en eka med en för i båda ändar.
"- Så je slipper vänna om je vill ro hem over igen".

Vid kanalen på fastlandssidan ligger Mor Lenas stuga, en mycket liten stuga på ett par kvadratmeter, gjord av fältsten och med grästak. Stugan uppfördes någon gång på 1700-talet. Sägnen säger att det under 1800-talet bodde en änka vid namn Lena med sina 8 barn i stugan, därav namnet Mor Lenas Stuga.
Johv-MorAnna.jpgFoto: www.vastsverige.com

Tack Ingvar Klevekil för dina 5 semestertips!

Varmt välkomna till Johannesvik Camping, Kungshamn/Smögen och Swecamp!

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg