Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

Semestertips i Arvika

En badboll i sanden framför en person som läser en bok
jun 23
Skrivet av Emma Hermansson den 23 jun 2016 kl 12:00

Ibland är det svårt att veta vad som finns att uppleva på nya platser man besöker. Därför har vi frågat personerna som äger/driver anläggningarna i Swecamp vilka utomhusupplevelser och semestertips de kan rekommendera när du besöker dem. Vi samlar tipsen från Sveriges alla hörn under "Semestertips" på bloggen och under #mittsverige på Facebook.

Kanske har du också semestertips du vill dela med dig om? Haschtagga #mittsverige och #swecamp för att få in ditt tips i flödet.

Vi frågade Björn Strand som driver Ingestrands Camping och Stugby vad han skulle vilja tipsa gästerna som besöker Arvika att uppleva under vistelsen.

SkulpTuren
Vandra bland skulpturerna i centrala Arvika med appen SkulpTuren och lär känna konstverk och konstnärerna bakom verken. Här finns verk av Christian Eriksson, Liss Eriksson, Arvid Knöppel, Liv Due, Claes Hake. Herman Reijers, Lorraine Rantala med flera. Appen laddar du ner i App Store. 

Fiska i Glafsfjorden
Ingestrands camping ligger alldeles intill sjön Glafsfjorden och här kan du som önskar fiska köpa ditt fiskekort och hyra båt eller kanot. I sjön finns goda förutsättningar till att få bland annat abborre, asp, braxen, gös, id, lake, löja, nors, sarv, sik, sutare, öring och gädda på kroken. Fiskare har dragit upp gäddor på över 15 kilo stora Aspar fångs regelbundet i sjön. 

I Arvika finns en mängd sjöar och vattendrag, idealiska för kanotsport. Det finns mycket fisk i huvudsak abborre och gädda men även en och annan ädelfisk i de vattendrag du paddlar fram på. För dig som vill testa fiskelyckan medan du upplevelser Arvikas vattendrag finns ett Kanotledsfiskekort. Det ger dig rätt till fiske med handredskap längs den kanotled du valt. 

Klässbols linneväveri
Klässbols linneväveri ligger 15 minuter ifrån anläggningen och är leverantör till bland annat kungliga hovet, ambassader och Nobelfesten. Här kan du få en guidad rundvisning i produktionen av textilierna. Kanske följer någonting med dig hem för i fabriksbutiken får du alltid fabrikspriser. På klässbols linneväveri får du även ta del av en spännande historia kring företaget och produktionen. 

Klässbols Linneväveri AB startades 1920, drivs nu av fjärde generationen och är Skandinaviens enda damastlinneväveri. Det började redan 1884 när Hjalmar Johansson föddes i Klässbol i västra Värmland. Efter att ha varit springpojke vid ortens yllefabrik och genomfört utbildningar inom yrket på andra delar av Sverige fick han en förfrågan om han kunde återvända till Klässbol som vävmästare. 

Han insåg snart att ullspinneriet inte gick att rädda, men på kvällstid hade han börjat väva linnelakan och handdukar på en handvävstol hemma i köket. Linet kom från traktens bönder och Hjalmar vävde till vänner och bekanta.

Med tiden växte hans kundkrets och 1921 köpte han sin första mekaniska vävstol. Vävstolen gick varm dag som natt och 1924 kunde han köpa ett soldattorp ca 400 m från bostaden dit han flyttade sin verksamhet och investerade i ytterligare vävstolar. Sju mönster hann Hjalmar påbörja innan han hastigt gick bort 1928, endast 44 år gammal. Inte anade han då att hans hantverk skulle bli grunden till ett internationellt företag.

Familjen bestämde sig för att föra hantverket vidare och Hjalmars son Vitalis tog över ansvaret för vävningen. 1975 överläts väveriet till Vitalis söner Sven-Olof, Torbjörn och Dick Johansson, alla vävare sen 14 års ålder. Andreas, som också tillhör den fjärde generationen, har axlat ansvaret som VD.

Precis som för deras farfar, är kvalitet den klaraste ledstjärna. Vävmönstena är en kulturskatt som de fått i arv och som de förvaltar med största respekt. 

Läs mer om Klässbols linneväveri här. 

Rackstadmuseet
Rackstadmuseet knyter samman traktens konsthistoria och hantverk med vår tids konst och konsthantverk, lokalt, nationellt och internationellt. Rackstadkolonin var en vänkrets av konstnärer som var verksamma i trakten runt sekelskiftet 1900. En av dem, Maja Fjæstad, var förutom duktig målare och grafiker också duktig textilare. Hon ingick i den grupp starka entusiaster som startade Sveriges äldsta konsthantverksbutik, Arvika Konsthantverk, 1922. Konstnärerna bodde vid sjön Racken.

Idag kan du som besöker Rackstadmuseet ta del av inspirerande utställningar, av historierna museet berättar eller ta en fika i caféet.

 

Foto: Rackstadmuseet

Trampa dig ut på Glafsfjorden
Klä på dig flytvästen sätt dig till rätta och låt benen trampa dig up på sjön. En härlig naturupplevelse där ni själva bestämmer vad ni vill uppleva. En lång tur med stopp för fika eller en kortare tur i viken. Trampbåtarna hyrs i receptionen. 

Tack Björn för din 5 semestertips och varmt välkommen till Ingestrands camping och Swecamp! 

 

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg