Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

Semester med adrenalin och fascination

maj 28
Skrivet av Martin Örnroth den 28 maj 2015 kl 12:00

Att få med sig barnen på campingsemestern brukar inte vara några som helst problem. Så snart man har parkerat på anläggningen tar det inte många minuter innan sparkcykeln är framme och de far iväg med nya kompisar.

När de blir äldre kan det vara lite svårare. Mamma och pappa är inte lika roliga och coola att hänga med. Men där har campingsemestern ett trumfkort - flexibiliteten. Med små medel kan man växla mellan att ena dagen ligga och slappa vid en skön strand - bara för att senare i veckan testa på en adrenalinstinn aktivitet.

Låt säga att du har två tonårsbarn som inte längre är lika sugna på att hänga med på årets semester. Varför inte packa MTB-hojarna och ta vägen förbi en av landets många Bikeparks?
Själv besökte jag Järvsö Bergcykelpark som erbjuder en uppsjö av mer eller mindre utmanande slingor ned för berget. Är det första gången ni kör så rekommenderar jag att man bokar in en guide som visar grundläggande teknik och visar några lämpliga banor att inleda karriären med. Sedan är det bara att köra på allt efter humör och förmåga. Att ”bara” rulla ner för en brant backe kan ju låta som en enkel uppgift men jag kan inte minnas att jag haft en ömmare kropp än när jag vaknade upp dagen efter min downhill-premiär. Kanske detta är den perfekta platsen att tävla mot mamma eller pappa och visa var skåpet ska stå?

IMGP1049.JPG

En annan typ av aktivitet som brukar uppskattas är när man får lära sig hur det går till att tillverka något. När vi tog husvagnen till Öland passade vi på att stanna till i Kosta Boda. Orten ligger i Glasriket, en del i sydöstra Småland där man tillverkat glas sedan 1700-talet. Idag finns 14 hytter som man kan besöka för att se hur de gamla tillverkningstraditionerna möter ny modern design. En av dessa är Kosta Glascenter där vi hade bokat in en tvåtimmars lektion i glasblåsning.

glas 1.jpg Glas 2.jpg

Jag ska erkänna att det inledningsvis kändes skrämmande att ta med sitt barn in i en miljö där det skulle hantera glasmassa som är mer än 1000 grader varm. Skulle det gå fel så räcker det inte med ett plåster och puss på kinden.

Men det försvann snart och i stället ersattes det med en förståelse och respekt för glas, vad det består av och hur det tillverkas. Världens bästa skollektion med andra ord. Det kanske bästa av allt - man får med sig det man själv tillverkat och jag lovar att sommarens saftbål smakar 10 gånger bättre i de egenhändigt tillverkade glasen!

_______________________________________________________________________________________

I avsnittet "Björnsafari och downhillcykling i Järvsö" får vi följa med Martin när han testar på downhillcykling i reseprogrammet Gone Camping. I samma avsnitt får vi får även hänga med på björnsafari i Hälsinglands skogar. 

 

 

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg