Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

Mountainbike

aug 09
Skrivet av Frida den 09 aug 2018 kl 12:00

Mountainbike är idag en av de hetaste actionsporterna. För varje år blir sporten bara större och större. Det är jobbigt, blött, svettigt och frustrerande men framförallt väldigt roligt och fartfyllt!

Skidåkning har de flesta av oss provat på någon gång. Men vad händer på berget när snön är borta? Jo, då kommer mountainbike-cyklarna fram! Men vad är en mountainbike? Det är en cykel som är avsedd att köras i terräng. Ofta har de många växlar, vanligast är 21, breda däck och bra stötdämpning. Utvecklingen av cykeln började på USA:s västkust och den blev populär på 1990-talet.

Man brukar dela in cyklarna i fyra huvudgrupper, dock är varianter och kombinationer vanliga:

  • Helstela – odämade cyklar
  • Hardtail – cyklar med stel bakdel och enbart stötdämpande framgaffel som baksving.
  • Heldämpade – cyklar med stötdämpad framgaffel såväl som baksving
  • Softtail – böjet i baksvingen, som är stelt infäst istället för med pivot-punkter, kan tillgodogöras genom en inbyggd lätt fjädring/dämning i den bakre ramen.

Har du en egen mountainbike och vill lära dig hantera den bättre? Börja med att träna i din närmsta omgivning genom att balansera vid rödljus, cykla upp och ner för trottoarkanter och hoppa över små hinder istället för att cykla runt dom. När du lärt känna din cykel och kan cykla mer avslappnat kan du sedan ge dig ut i svårare terräng.

Att tänka på första gången:

Lägg så mycket av din tyngd som möjligt på sadeln. Håll händerna avslappnade på styret och vila fingrarna på bromsen. Se så att du når bromsen endast med pekfingret eller pek- och långfingret. Ju fler fingrar du har på styrets handtag desto mindre risk är det att du blir trött i armar och händer. Titta ALLTID långt fram, det hjälper dig att hålla balansen och att förbereda dig för kommande hinder samt att planera ditt spårval.

När du står och cyklar är det viktigt att du har koll på din tyngdpunkt. Den ska vara mittemellan fram- och bakhjulet. Axlarna ska vara avslappnade och armarna lätt böjda. Rumpan har du strax över sadeln och knäna ska vara böjda så att de fungerar som extra dämpning och ger dig den flexibilitet du behöver för att snabbt kunna ta dig över de hinder du stöter på. Återigen, håll blicken framåt, inte på framhjulet!

Det är precis som med alla andra sporter, träning ger färdighet. Det gäller att hitta känslan och få upp rätt balans på cykeln utan att vara rädd. Med mod, vilja, tålamod och träning kommer du sedan ha riktigt kul ute i terrängen!

En av anläggningarna som är medlem i Swecamp är Flottsbro i Stockholm. Utöver trevliga stugor och campingplatser med fullservice hela året har de ett otroligt friluftsområde med många spännande och utmanande cykelleder. Sveriges genom tidernas mest framgångsrika mountainbikeklubb, Spårvägen CF tränar här. Men det finns såklart leder för dig som ska ge dig ut i terrängen för första gången.

Vi önskar dig all lycka till i din mountainbiketräning, kör hårt!

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg