Om Swecamp
Min bokning
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Byske Havsbad +46(0)91261290
Skellefteå Camping +46(0)910735500
Flottsbro +46(0)853532700
Ingestrand +46(0)57014840
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Kronocamping Lidköping +46(0)51026804
Daftö Resort +46(0)52626040
Johannesvik +46(0)52332387
Evedal +46(0)47063034
Jägersbo +46(0)413554490

Önskar du tips på vart semestern eller konferensen skall spenderas eller söker du ett veckoboende för dig eller dina kollegor?
Ring oss på +46 (0)771-84 04 04 under helgfria vardagar mellan 8:00-17:00 och välj knappval 2, eller skicka ett mail till kontakt@swecamp.se så hjälper vi dig.

Har du en förfrågan till en specifik anläggning ber vi dig att skriva i mailet vilken anläggning samt vilka datum du är intresserad av.

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du bokat boende på eller skicka ett mail till kontakt@swecamp.se.

Swecamp
Tel: +46 (0)771-84 04 04
E-post: kontakt@swecamp.se
Box 113 96, 404 28 Göteborg

Sök Sök

Klassiker på midsommarbordet, från norr till söder

jun 08
Skrivet av Emma Hermansson den 08 jun 2016 kl 12:00

Blomstrande blommor, skrattande barn, god mat och stunder tillsammans med familj och vänner - det är midsommar det!

Maten som står uppdukad på bordet på midsommar är ofta traditionsenlig, mycket är gemensamt på de allra flesta bufféborden men det finns även unika rätter. Recept som gått i arv i familjen, recept som har lokal anknytning eller något man själv tagit efter av andra som blivit en favorit på midsommarbordet. 

För dig som är intresserad av nya recept har vi här listat tips på rätter med lokal anknytning till områdena runt anläggningarna i Swecamp. Vi börjar i norr och beger oss sedan söderut.

Västerbottensostpaj

I Västerbotten, där Byske Havsbad och Skellefteå Camping ligger är Västerbottensostpajen en självklarhet. Västerbottensostpajen är gjord av västerbottenost vilken har en historia med rötter i 1800-talets Burträsk. Osten vi njuter av idag har samma unika smak som skapades av den tidens ostälskare. 

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 150 g riven Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.

Recept och bild: vasterbottensost.com

Inlagd sill

 

Axfood har tagit fram statistik som visar svenskarnas regionala skillnader på midsommarbortet. Enligt Axfood äts det mest inlagd sill i mellansverige där Bomstadbaden och Ingestrand ligger. Ett recept vi fastnade för var Tommy Myllimäkis recept på egen midsommarsill som har en ovanlig smakkombination - dill, lime och chili.

Du behöver

  • 200 g inläggningsklar sill
  • 10 cm gurka
  • 0,5 kruka dill
  • bananschallottenlök
  • lime, skalet och saften
  • grön chili

1-2-3-lag

  • 1 del ättika
  • 2 delar socker
  • 3 delar vatten

Gör så här
Gör 1-2-3-lagen. 
Skär sillfiléerna i önskad storlek. Skär sedan lök och chili tunt och lägg i en fin burk, gärna med lock. Plocka ner dillen och lägg i burken. Tillsätt skalet från en lime samt saften av frukten. Tärna gurkan fint och lägg i burken. Avsluta med 1-2-3-lagen så att det täcker allt i burken. Stäng locket och förvara i kylen till servering.

Foto: TV4, Recept: köket.se

Lökpajer med rom eller kaviar

Enligt Axfoods undersökning äts rom och kaviar mest av befolkningen som bor i östra Sverige där Flottsbro ligger. På vegoriket.se hittade jag små söta lökpajer som ser riktigt smarriga ut. Antingen kan man göra många små eller en stor. Gör du många små blir denna satsen ca 12 stycken. 

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g mjölkfritt smör (tex. Milda eller Carlshamn)
  • 3 msk vatten

Lökfyllning

  • 1 purjolök
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk strösocker
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk färsk finhackad timjan eller 2 tsk torkad timjan

Tofufyllning

  • 200 g fast tofu
  • 2 dl osötad sojamjölk
  • ½ tsk salt
  • svartpeppar

Dekoration

  • gräslök
  • rödlök
  • tångkaviar
  • naturell sojayoghurt

Gör så här
Pajdeg
. Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre bitar. Nyp ihop vetemjöl och mjölkfritt smör. Tillsätt sedan vattnet och arbeta ihop allt till en smidig deg. Tryck ut degen i små pajformar eller en stor och förgrädda i 10 minuter.

Lökfyllning
. Skiva purjolöken, de gula lökarna och vitlöksklyftorna fint. Fräs sedan all lök i lite olivolja i 15 minuter tills den blir genomskinlig. Tillsätt strösocker, salt, peppar och timjan och låt steka 15 minuter tills löken blir härligt brun. Fyll pajskalen med den stekta löken.

Tofufyllning
. Mixa ihop fast tofu, osötad sojamjölk, salt och svartpeppar till en slät smet. Häll sedan tofufyllningen över löken och grädda pajerna i 200 grader i 15-20 minuter eller tills de har blivit vackert gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.

Dekoration
. Finhacka gräslöken och rödlöken. Toppa pajerna med gräslök, rödlök, tångkaviar och naturell sojayoghurt.

Foto och recept: vegoriket.se 

Ägg,- och räkcheesecake

Det är inte på många midsommarbord du inte hittar skaldjur på i västsverige där Daftö Resort, Johannesvik, Vita Sandar och Kronocamping ligger. En av mina favoriter i alla kategorier är ägg,- och räkcheesecake och ett gudomligt recept från Jennysmatblogg.se delar vi med oss av här.

Det du behöver

  • 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
  • 100 gram smält smör

Fyllning till räktårta

  • 5 gelatinblad
  • 400 gram phialdelphiaost
  • 3 dl creme fraiche 34 %
  • 1 rödlök finhackad
  • 1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
  • 500 gram räkor med skal
  • 2- 3 msk finhackad färsk dill
  • 1 msk nypressad citronsaft
  • salt & peppar
  • Dekorera med ägg räkor dill eller andra råvaror du tycker passar bra.

Gör så här
Mixa brödet i mixer eller med stavmixer. Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter (cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop crème fraiche och philadelphiaost. Finhacka löken (en halv om det är en större lök) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i crème fraiche-smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Recept och bild: Jennysmatblogg.se

Prinskorv med fikon och bacon

Att äta prinskorv på midsommar är allra vanligast i södra Sverige, där Växjö Evedal och Jägersbo ligger. En annorlunda kombo värt att testa är prinskorv med fikon och bacon. 

Det här behöver du

  • 20 st prinskorvar med tunt skinn
  • 10 st torkade fikon, skivade
  • 1 paket bacon
  • svartpeppar
  • 20 st rostade baguetteskivor

Gör så här
Skär korvarna på längden men inte rakt igenom, de ska fortfarande hålla ihop i två halvor. Dela baconskivorna i tre delar. Lägg i 1-2 skivor fikon i korvarna och snurra bacon runt, fäst med tandpetare. Stek eller grilla korvarna och fäst dem med pinnar i de nyrostade brödskivorna.

Bild och recept: Scan.se 

____________________________________________________________________________________

Jag hoppas detta bidrog till inspiration och nyfikenhet och kanske hamnar något av detta på just ditt midsommarbord? Kommentera gärna i kommentarsfältet vilken som är din favoriträtt under sommarens högtid.

Solig hälsning,
Emma Hermansson
Kommunikatör för Swecamp

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg