Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

JAKTEN PÅ SKOGENS GULD

sep 13
Skrivet av Frida den 13 sep 2018 kl 12:00

Att plocka svamp är både trevligt, spännande och rofyllt. Packa ryggsäcken med en god lunch, på med stövlarna och ge dig ut för att hitta skogens guld! Dock krävs ofta ett bra öga, tålamod och ett glatt humör eller bara ren tur. Vi hoppas du har både ett bra öga och tur.

VAD SKA DU TÄNKA PÅ INNAN OCH UNDER SVAMPPLOCKNINGEN?

  1. Se till att du har med dig en korg att plocka i och gärna en kniv och borste för att kunna grovrensa svampen direkt i skogen. Plocka aldrig i plastpåse, svampen är känslig och i en påse kan det börja växa bakterier. Dessutom blir svampen lätt mosad i en påse.
  2. Plocka mellanstora svampar som är fräscha och fasta. De små behöver växa lite till och de stora kan vara angripna av insekter.
  3. Se till att du har tid över för att rengöra svamparna när du kommit hem samt plats i kylskåpet om du inte skall äta din fångst direkt.
  4. Om du ska äta svampen direkt gör du som så att du finrensar och skär den i mindre bitar. Låt den koka lite i sin egna fukt innan du tillsätter smör, grädde eller olivolja och kryddar med salt.  Ät aldrig skogssvamp som inte är tillagad.
  5. Var noga med vilka svampar du plockar, att du med säkerhet vet att det är en ätbar sort.
  6. Undvik vita svampar med vita skivor, detsamma gäller bruna svampar med bruna skivor. Dessa brukar i regel vara giftiga.

ÄR DU TRÖTT PÅ ATT BEHÖVA RENSA I FLERA TIMMAR?
Häll upp kallt vatten i diskhon eller i en stor bunke. Ta ett par matskedar med potatismjöl eller mjöl och blanda med vattnet. Potatismjölet/mjölet gör så ”smutsen” dras ner mot botten. Häll i svampen. Roten på svampen ska vara bortskuren innan svampen läggs i. Låt svampen ligga i potatismjölet 10–15 minuter. Rör försiktigt då och då. Ta sedan upp svamparna och skölj dom i kallt vatten. Rensat och klart!

En annan god vän som väntar på oss i skogen är blåbäret. De är lite pilliga men tänk vad gott med blåbär och mjölk eller en blåbärspaj med fluffig vaniljsås. Mmmh..
 
Kombinera svamp- och bärplockningen med andra roliga aktiviteter på någon av Swecamp-anläggningarna. Tre av favoriterna för svampplockning är Byske Havsbad, Vita Sandar i Mellerud och Bomstadbaden i Karlstad.


 

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg