Är du inte mycket för aktiviteter med hög hastighet och puls? Vill du istället njuta av naturen? Tänk dig när du plockar svamp och du vill hitta en till och en till… Det är en liknande känsla med fågelskådning som vi kommer berätta lite mer om i detta blogginlägg.
Det är en häftig känsla att lära sig hur de olika arterna ser ut och att sedan kunna skilja dom åt när du ser dom ute i det fria.
Fågelskådning är en fantastisk hobby som du har med dig oavsett om du befinner dig vid stormigt hav, på din egen tomt eller under en lugn skogspromenad. Du bestämmer själv vart dagens skådning ska ske och vilket tempo du vill hålla.
Den bästa tiden att börja skåda fåglar på är i början av ett nytt år när antalet fågelarter i landet är begränsat. Då blir det lättare för dig att känna igen de du ser. Har du en egen trädgård eller möjlighet att komma tillbaka till ett och samma ställe i skogen kan du ordna en fågelmatning. Då kan du komma nära fåglarna och enklare lära dig känna igen de arter som brukar besöka den platsen.
När våren närmar sig kan du börja utforska större områden och lära dig känna igen de fåglarna som visar sig däromkring. Ju bättre du lär dig de vanligaste arterna, desto mer kommer du reagera på när någon ovanlig dyker upp. Det blir såklart roligare och roligare ju fler arter du lär dig känna igen och får chansen att se runt om på de platser du besöker.
Viktigt att tänka på när du börjar med fågelskådning är att ha tålamod, vilja att lära sig och att vara ödmjuk runt i naturen och mot fåglarna. Det är inte bara de olika fågelarternas utseende du behöver lära dig, utan det kan även vara bra att du lär dig vilken tid de brukar vara i Sverige, hur de flyger, hur de brukar uppföra sig, var de brukar befinna sig och hur de låter.
En del flyger hetsigt, en del befinner sig högt upp bland träden och andra nere på marken. Ju mer du studerar fåglarna desto säkrare kommer du bli på vad som skiljer dom åt. För att vara helt säker bör du använda dig av uteslutningsmetoden och då utesluta andra liknande arter.
När du börjar med fågelskådning rekommenderar vi att du skaffar dig en bra fågelbok, går med i speciella fågelskådargrupper på tex. Facebook. Där kan du diskutera och lära dig av andra med samma intresse. Ett tips på en grupp är ”Artbestämning på fåglar”. Det finns även flera fågelappar du kan ta hjälp av. En annan pryl som kan vara till stor hjälp är en handkikare, den gör fågelskådningen både enklare och roligare.
Glöm inte att ha med dig ett bra anteckningsblock där du kan skriva ner anteckningar och vilka fåglar du sett under skådningen.
Vi önskar dig all lycka till för framtida fågelskådningar och du, glöm inte bort att njuta ordentligt av naturen!
Skriv en kommentar