Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

Eldningsförbud, vad gäller?

Närbild på ris vid en stig
jul 26
Skrivet av Frida den 26 jul 2018 kl 12:00

Vi kan utan tvekan säga att det varit den varmaste sommaren på väldigt länge. Det har varit och kommer fortsätta att vara höga temperaturer runt om i landet. Detta har skapat svår torka i stora delar av landet som lett till eldningsförbud i mer eller mindre hela landet. Nu är torkan på den nivån att risken för bränder är oerhört stor och det är extra viktigt att vi tar eldningsförbudet på största allvar!

Vad betyder egentligen eldningsförbud? Är det okej att grilla eller inte?

Att grilla är sällan totalförbjudet, men det finns regler som måste följas. Reglerna kan variera mellan olika kommuner. Är det okej att grilla där du befinner dig rekommenderar vi att du använder en grill med ben så att grillen kommer en bit upp från marken, alternativt att du grillar vid anordnade grillplatser. Se till att du har vatten att släcka med tillgängligt. Grilla INTE när det blåser och lämna aldrig grillen utan tillsyn. Tänk också på att se till att grillen är helt släckt när du grillat färdigt. Men håll koll på vad som gäller i just din kommun då en del eldförbud nu även innefattar grill på egen tomt.

Engångsgrill är en populär pryl för många under sommarhalvåret. Eldningsförbud innebär inte automatiskt förbud mot engångsgrillar. Dock är det flera län som inte tillåter engångsgrillar under omständigheter som denna, när det är så pass stor brandrisk.

Bryter du mot kommunens införande av eldningsförbud gör du dig skyldig till brott och riskerar böter – eller fängelse om brottet är grovt.

Om du upptäcker en brand:

  1. Varna andra som kan hotas av branden.
  2. Flytta dig till en säker plats.
  3. Larma genom att ringa 112.
  4. Släck om du kan.

Information för vad som gäller just där du befinner dig hittar du på räddningstjänstens, kommunens och länsstyrelsens webbplats. Har du inte möjlighet att kolla upp informationen eller känner dig osäker kan du alltid ta kontakt med personalen på anläggningen du befinner dig på för att få klara direktiv över vad som gäller under eldningsförbudet.

Vi avråder från all grillning tills läget är mer stabilt och eldningsförbudet är helt borta. Gotta hellre till det med pizza eller en mysig kväll i restaurangen.

Vi vill även passa på att hylla och tacka alla som jobbar med att släcka bränderna som pågår runt i landet, ni är sanna hjältar! 

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg