Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

Campingsemester med stadspuls

Shoppinggata med stora blomkrukor
jun 27
Skrivet av Emma Hermansson den 27 jun 2017 kl 12:00

I denna artikeln tipsar vi om en campingsemester med stadspuls. Att uppleva Sveriges fina natur genom bilrutan och stanna vid en rastplats är en del av campingupplevelsen! Men självklart är det en fördel att slippa spendera onödigt många timmar på vägen. Om du känner att du vill bo på mer än en camping i sommar har du hittat helt rätt.

Campingrutt med stadspuls - Stockholm - Örebro - Lidköping.
En tripp på ca 5-6 nätter.

Första stoppet blir vår svenska huvudstad - Stockholm. Vi checkar in på Flotttsbro i Huddinge, parkerar husbilen/husvagnen och fyller lungorna med frisk luft trots att vi bara är 15 minuter från Stockholm city. På anläggningen finns en restaurang där vi kan äta innan vi möts mot varandra i Flottsbro Downhill Cars, gocart-bilar utan motor som man ska ta sig ner för den asfalterade banan med. 

Halva anläggningen gränsar till vattnet, med en lång sandstrand. Här finns kanoter att hyra och mountainbikecyklar för dig som föredrar fartfyllda utomhusupplevelser. 

Efter en god natt sömn tar vi bilen eller snabbtåget från Huddinge in till centrum, en resa på ca 15-20 minuter. Förutom shopping, god mat och fika i stan kan det bli ett besök på Skansen, Gröna Lund, Junibacken, Fotografiska eller Vasamuséet. När benen och huvudet tävlar i trötthet kan det vara skönt att dra sig tillbaka till lugnet på Flottsbro. 

På väg från Flottsbro kan ett stopp vid "Blå Lagunen" rekommenderas om det är badväder. Ett gammalt stenbrott som fyllts med vatten. Det kan vara 1-2 grader kallare än Mälaren precis bredvid, och är det värt det? Ja. Det glasklara turkosskimrande vattnet gör att badet kallas den blå lagunen, med all rätta. 

Efter badstoppet åker vi västerut och efter 2 timmar och 20 minuter är vi framme i Örebro på Gustavsvik Resort. En anläggning med restauranger, äventyrsgolf, butiker och äventyrsbadet Lost City. I Örebro finns centrumhandel, caféer och restauranger. 

Om du vill resa tillbaka i tiden och uppleva Örebros äldre bebyggelse med sina trähus och gårdar ska du bege dig till Wadköping, en stadsdel alldeles intill Stadsparken och Svartån. Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans romaner som utspelar sig i hans hemtrakter i Bergslagen där handlingen oftast är förlagd i den fiktiva staden Wadköping. En av hans stora romaner är ”Markurells i Wadköping” från 1919 som blev mycket populär och välkänd. 

Här kan du gå runt och strosa i mysiga små bodar och om du är intresserad av antikviteter har du kommit helt rätt. Här erbjuds även design, smide, kläder, keramik eller träsljöd. Här finns även flera caféer och restauranger om du vill koppla av för en stund. Eller varför inte gå förbi Jeremiasbageriet och handla nybakat bröd och annat smått och gott som kan avnjutas i Stadsparken intill.
I Wadköping finns något för alla åldrar. För barn arrangeras dockteater, pyssel, clownföreställningar och mycket annat. För de äldre finns flera olika museum och byggnader att besöka.

När vi känner oss redo att åka ut på vägarna igen lämnar vi Örebro bakom oss och far vidare mot Lidköping, dit vi anländer 2 timmar senare. Här checkar vi in på Kronocamping, en stadsnära anläggning alldeles intill Vänerns södra strand. Lidköping är en av få städer som har en intakt centrumhandel, som inte hotats av stora köpcentrum. Med ett torg där det anordnas torgmarknader och med gator som bubblar av uteserveringar.

På Kronocamping finns en långgrund sandstrand, perfekt för barnfamiljer. På kvällarna kan man ta vara på kvällssolen och umgås tillsammans på Restaurang Sjökantens uteservering medan barnen spelar äventyrsgolf alldeles intill.

Vill vi ta en utflykt finns flera alternativ i Lidköping. Ett av dem är "Hindens rev", en spektakulär naturupplevelse. Ett långt, smalt rev som sträcker sig som längst 5 km ut från Vänerns strand på Kållands västra sida och är som bredast 100 meter. Hur långt det är beror på hur högt vattnet är men det skiftar mellan 3 – 5 km. Då vattnet står som högst försvinner revet och bildar istället de fem små öarna som kallas för Killingarna. Mot spetsen minskar höjden och till slut försvinner revet under vattenytan och dyker upp igen på Dalslandssidan. Då kallas den Hjortens udde. 

Hindens rev ingår i den mellansvenska israndzonen, som bildades under den senaste istiden för 10 000 år sedan. Den går från Raerna i Norge, över Dalsland, Skaraborg och Östergötland till Salpausselkä i södra Finland.
Detta är ett populärt utflyktsmål för vandring, fiske och även fågelskådning.

Ett annat känt utflyktsmål är Läckö Slott, ett av Västsveriges mest besökta turistmål. Slottet ligger ungefär 2 mil utanför Lidköping, på Kållandsö i Ekens Skärgård vid Vänern. Det sagolika slottet har ett medeltida ursprung och är ett minne från Sveriges stormaktstid. Slottet tillhörde under medeltiden skarabiskoparna och lämnades 1615 som grevskap åt släkten De la Gardie. Jakob De la Gardies son Magnus Gabriel ägde slottet i mitten av 1600-talet och det var han som såg till att det fick sitt nuvarande utseende. År 1681 indrogs slottet till kronan. 
Slottet är öppet för allmänheten mellan maj – september och det brukar även anordnas utställningar, konserter och operaföreställningar. 

För de som vill ut på en gränskande utflykt kan vi rekommendera Kinnekulle – det blommande berget är känt för sin fantastiska natur, sin historia och även sitt vackra läge. Här finns det mycket att upptäcka. Varför inte besöka Lasses grotta som är en av de märkligaste sevärdheterna på Kinnekulle. Här bodde nämligen Sveriges sista grottmänniska - Lars Eriksson. Vid ett besök i grottan är det svårt att föreställa sig hur någon frivilligt kunnat ha den som sin bostad. Det är trångt och fukten från bergväggen rådde inte ens elden från spisen på. Men faktum är att här levde Lasse och hans hustru Inga i nästan 30 år. 

Kategori:

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg