Om Swecamp
Kontakta oss

Kontakt

Vill du komma i kontakt med någon av anläggningarna?
Flottsbro +46(0)853532700
Bomstadbaden +46(0)54535068
Vita sandar +46(0)53012260
Jägersbo +46(0)413554490

Vill du göra eller ändra en bokning?
Kontakta anläggningen du önskar boka boende på eller har bokat boende på för att ändra en befintlig.

Swecamp
E-post: kontakt@swecamp.se

Sök Sök

5 tips när stressnivån stiger

mar 04
Skrivet av Camilla Rova den 04 mar 2016 kl 12:00

Stress är en naturlig reaktion i kroppen som är bra och i bland livsviktig för att göra någonting fort eller för att rädda dig ur en farlig situation. Att känna stress regelbundet är däremot skadligt för din kropp och du behöver därför lära dig om hur du skall hantera situationer där du känner att stressnivån stiger. 

Stanna upp
När du blir stressad andas du automatiskt och omedvetet snabbare och högre upp i bröstkorgen, det är vår fantastiska kropps reaktion för att hjälpa till att höja beredskapen för att möta den ökade anspänning som väntar. Andningen påverkas av vårt sinnestillstånd... och vårt sinnestillstånd påverkas av andningen. Prova att andas snabbt och högt upp i bröstkorgen så kommer du snart att känna hur aktiviteten i kropp och sinne höjs. På motsatt sätt, det vill säga genom att andas lugnare och djupare, kan du medvetet sänka aktivitet och anspänning i kropp och sinne. Genom din andning tar du medvetet kommando över stresspåslaget.

Kartlägg
Att vara mitt i situationen, mitt i stormens öga, gör lätt att man får känslan av att tappa kontroll på allt som man vet finns utanför och väntar på att tas omhand. Genom att backa tillbaka tre steg och skapa distans till alla tankar, känslor och saker att göra ger du dig bättre möjlighet att ta tillbaka kontrollen. En negativ stress som ger dig en dålig känsla handlar mest om din egen oro och förväntan på vad som kommer att hända i framtiden. Kan du genom dina tankar påverka din känsla för framtiden? Då kan du också genom dina tankar påverka din känsla i nuet.

Fundera på vad det är som stressar dig i stunden, är det tiden? Otillräcklighet? Prestation? För mycket att göra? För lite att göra? Andras förväntningar? Egna höga krav? 

Skapa kontroll
Placera de områden som stressar dig just nu i olika fack, gör det visuellt genom att skriva ner det. Varje område kan med fördel få egna underfack för att göra det mer specifikt över vad som behöver göras. Kanske får du fram områden som jobbet, din hälsa, ditt hem, middagsgästerna som kommer, barnen och deras aktiviteter… osv.

Gå till action
Välj ut tre saker, gärna de tre saker som tar minst energi från dig men ger den största effekten just nu. Börja där! Att gå in i handlande sätter igång och frigör mycket energi. Börja med en sak, gör färdigt och gå till nästa. Långa ”Att göra” listor i all ära... för en del fungerar de, för andra blir det bara ett betungande berg av måsten som växer, känn efter vad som fungerar för dig.

Gör något annat
Att göra samma sak om och om igen och uppleva misslyckande efter misslyckande är bara destruktivt. Gör något annat! Släpp kontrollen, gör något tokigt, spring i skogen, lura din kollega eller busa med barnen... din hjärna behöver en paus. Vår koncentration och vår viljemuskel kan faktiskt bli trött. Att träna 8 timmar om dagen skulle absolut trötta ut dina muskler, då behöver de vila. Hjärnan behöver också vila och återhämtning. Det är inte lika enkelt att känna när hjärnan behöver återhämtning som när en fysisk muskel blir trött. ”Men jag måste ju fixa, göra, hämta, leverera..” ställ dig själv frågan: ”vad är det värsta som kan hända om jag släpper allt nu, gör något helt annat eller inget alls och återkommer i morgon?”

Stresshantering är en av ämnen som vi kommer gå igenom under Swecamps Health & Training Camp. Jag hoppas att du är intresserad av att delta och i så fall anmäler dig. Du kan läsa mer om träningshelgen HÄR!

Skriv en kommentar

Outdoor Blogg